Φωτιάάάάάάά

Αυτές τις ημέρες έγινα μάρτυρας της νοοτροπίας των Ελλήνων μπροστά σε μία παράξενη κατάσταση της καθημερινότητας…

Κάτω από το χώρο εργασίας μου (στο πάρκιγκ του κτιρίου) πήρε φωτιά μία αποθήκη με όχι μεγάλες υλικές απώλειες και ευτυχώς καμία ανθρώπινη. Παρόλα αυτά ήταν ένα πολύ εντυπωσιακό θέαμα για περισσότερο από 1 ώρα… κυρίως γιατί έβγαινε πυκνός μαύρος καπνός αφού καιγόντουσαν πλαστικά κατά κύριο λόγο.

Anyway… κόσμος, πυροσβεστικά οχήματα, ανησυχία για τα αυτοκίνητά μας, κάμερες κλπ… συνέθεταν το σκηνικό της… κρίσης…

Οι πρώτες σκέψεις που μου ήρθαν στο μυαλό ήταν πως έχουμε πολλές φορές λανθασμένη εντύπωση για μερικά πράγματα. Χρόνια πίστευα πως το να είσαι πυροσβέστης είναι μια πάάάάάάάρα πολύ καλή δουλειά, χωρίς πολύ κόπο και με αρκετά καλές (περισσότερο από όσο πρέπει) δουλειά του δημοσίου… πιστεύω πως αν δεν καταργούσαν και το τάβλι, θα ήταν στην κορυφή της λίστας με τις δημόσιες υπηρεσίες…

Όταν όμως κάλεσα την πυροσβεστική (αν και έμπλεξα για λίγο με έναν… μαλέα στο τηλέφωνο) δεν περίμενα πως μετά από 3 περίπου λεπτά θα άκουγα σειρήνες!

Ούτε περίμενα πως θα εκτιμήσω τόσο τη δουλειά των πυροσβεστών  βλέποντάς τους να μπαίνουν στο … μαύρο πουθενά με σκοπό να σώσουν (μέσα σε όλα τα άλλα) και την περιουσία μου (φυσικά τίποτα από αυτά δεν αξίζει όσο μια ανθρώπινη ζωή αλλά η δουλειά τους ήταν ούτως ή άλλως εξαιρετική).

Οφείλω λοιπόν να αναθεωρήσω την άποψή μου για το επάγγελμα αυτό, χωρίς αυτό να σημαίνει πως είναι έτσι τα πράγματα… ίσως να ισχύει αυτό που εκτιμούσα μέχρι τώρα… αλλά εγώ άλλαξα γνώμη πλέον (όπως έχει πει και ένας φανατικά κολλημένος κομμουνιστής συνάδελφος: μόνο οι φανατικοί δεν αλλάζουν γνώμη!)

Από εκεί και πέρα, μπορείς με ένα ψυχρό μάτι να δεις την ηλίθια νοοτροπία των πολιτών…

Όλοι έπρεπε να είναι στην είσοδο του πάρκιγκ για να δούν (αγνοώντας φυσικά τις υποδείξεις των πυροσβεστών για πιθανή έκρηξη ή ό,τι άλλο…)!

Ένας super Έλληνας πήρε το μηχανάκι του από το χώρο της εισόδου του πάρκιγκ και το πάρκαρε (και το κλείδωσε!) μπροστά στο πυροσβεστικό όχημα περιορίζοντας σημαντικά τις κινήσεις των πυροσβεστών που τραβούσαν λάστιχα με νερό!

Είμαι δίπλα στο χώρο και ακούω κάθε πυροσβέστη που βγαίνει από το πάρκιγκ, αγωνιώντας και εγώ όπως και οι άλλοι συνάδελφοι για τα αυτοκίνητά μας… ακούω κάποια στιγμή πίσω μου κάποιον να λέει πως τουλάχιστον ένα αυτοκίνητο πήρε φωτιά. Χωρίς να έχω ακούσει κάτι τέτοιο από αυτούς που είχαν μπει μέσα (!) τον ρώτησα που το έμαθε… και η απάντηση ήταν… από το ραδιόφωνο! (πραγματικά θυμήθηκα κάποιο παρεμφερές επεισόδιο από τους «Δυο Ξένους»… το μόνο που έλειπε ήταν να ακούσω τον Πυραγό, ως άλλο Χαϊκάλη, να συζητάει με τη γυναίκα του για το μεσημεριανό φαγητό…)

Η αστυνομία έχει τραβήξει κορδέλες για να απομονώσει το χώρο γύρω από τη φωτιά… Τί αντιλαμβάνονται οι περαστικοί βλέποντας την κορδέλα;;; Όχι… δεν αντιλαμβάνονται πως πρέπει να σταθούν πίσω από αυτή γιατί απαγορεύεται… αντιλαμβάνονται (ω Δία!) πως δυστυχώς πρέπει να σκύψουν για να την περάσουν!

Επόμενη μέρα και διαβάζω μία τοπική εφημερίδα… γράφει χαρακτηριστικά για τη φωτιά που εκδηλώθηκε στην αποθήκη μας και περιορίστηκε τελικά εκεί: «οι πρώτες πληροφορίες για τη φωτιά ανέφεραν πως ξεκίνησε από ένα αυτοκίνητο αλλά  στη συνέχεια αποδείχτηκαν αναληθείς καθώς η φωτιά ξεκίνησε από το λεβητοστάσιο!!!»

Advertisements

3 Σχόλια

 1. ΔΥΟ ΣΤΑΘΜΕΥΜΕΝΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΥΠΕΣΤΗΣΑΝ ΖΗΜΙΕΣ
  Κατασβέστηκε εγκαίρως η πυρκαγιά που ξέσπασε σε υπόγειο της οδού Ηπείρου

  Οργίαζαν χθες οι φήμες για τα αίτια πρόκλησης της πυρκαγιάς στο υπόγειο της πολυκατοικίας

  Κινδύνεψε από φωτιά υπόγειο της οδού Ηπείρου στο κέντρο της Καβάλας χθες το πρωί. Ήταν γύρω στις 11 όταν από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία όπως αναφέρει η πυροσβεστική υπηρεσία, το υπόγειο πολυκατοικίας, που χρησιμοποιείται και ως χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων, γέμισε με καπνούς. Αμέσως ειδοποιήθηκε η πυροσβεστική υπηρεσία Καβάλας, τέσσερα οχήματα της οποίας έφτασαν στον τόπο του συμβάντος με 8 άνδρες.

  Η κατάσταση ήταν αρκετά δύσκολη και λόγω του πυκνού καπνού οι πυροσβέστες επιχειρούσαν με μάσκες οξυγόνου. Μάλιστα, χρειάστηκε να σπάσουν κάποιοι φεγγίτες που υπήρχαν στο πεζοδρόμιο, ώστε η φωτιά να αντιμετωπιστεί καλύτερα. Η φωτιά περιορίστηκε αρκετά γρήγορα και γύρω στις 12.30 κατασβήστηκε πλήρως. Σύμφωνα με πληροφορίες σε δύο αυτοκίνητα που βρίσκονταν σταθμευμένα στο υπόγειο σημειώθηκαν ζημιές, στο ένα μάλιστα σημαντικές.

  Επί τόπου βρέθηκαν ακόμη άνδρες της τροχαίας και της αστυνομίας, ενώ δημοτικοί αστυνομικοί ρύθμιζαν την κυκλοφορία. Κάποια στιγμή λόγω των καπνών απομακρύνθηκαν από διαμερίσματα της πολυκατοικίας δυο ηλικιωμένες γυναίκες, χωρίς να υπάρξουν ιδιαίτερα προβλήματα. Μέχρι αργά το μεσημέρι στο σημείο του συμβάντος υπήρχαν αστυνομικοί που εμπόδιζαν την είσοδο, αφού έπρεπε να κάνει αυτοψία η πυροσβεστική.

  Πάντως το… Ράδιο Αρβύλα για ακόμη μια φορά οργίασε. Κάποιοι έλεγαν ότι η φωτιά προκλήθηκε από το λεβητοστάσιο, κάποιοι άλλοι από αποθήκη ηλεκτρονικών υπολογιστών που υπήρχαν εκεί για ανακύκλωση και κάποιοι άλλοι μιλούσαν για ένα ζευγάρι που πέταξε μέσα… αναμμένο στουπί. Η πυροσβεστική υπηρεσία πάντως μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα, δεν μπορεί να μιλήσει με βεβαιότητα για τα αίτια της φωτιάς.

  Μάκης ΛΙΟΛΙΟΣ

 2. Φωτιά στο υπόγειο γκαράζ – Μελετούν υλικό κάμερας

  2 Ιουλίου, 2009

  Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Καβάλας διενεργεί προανάκριση προκειμένου να διαπιστωθεί η αιτία της προχθεσινής πυρκαγιάς στο υπόγειο γκαράζ πολυκατοικίας επί της οδού Ηπείρου.
  Όπως έγραψε η εφημερίδα μας χθες, η Π.Υ. ψάχνει μήπως είναι αληθινές οι πληροφορίες και τα στοιχεία που έχει στην διάθεση της, ότι η φωτιά ξεκίνησε από εμπρηστική ενέργεια νεαρού ατόμου.
  Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, κάμερα καταστήματος στο πεζοδρόμιο της οδού Ηπείρου είναι πολύ πιθανό να κατέγραψε το βιαστικό βάδισμα νεαρού ατόμου που φαίνεται να βγαίνει-σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες-από το υπόγειο γκαράζ λίγα λεπτά πριν εκδηλωθεί η φωτιά. Το υλικό αυτό θα αναλυθεί στην Π.Υ., ενώ πρόκειται για λήψη που έγινε μέρα μεσημέρι, οπότε αν υπάρχει κάποια δραστηριότητα νεαρού ατόμου θα φανεί αμέσως.
  Σε γενικές γραμμές οι ζημιές από την πυρκαγιά είναι μικρές, αλλά το πρόβλημα που τώρα πρέπει να λυθεί αφορά την ράμπα του υπόγειου γκαράζ. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία έστειλε χθες έγγραφο προς την Πολεοδομία Καβάλας να ελέγξει την ράμπα διότι με τις υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν την ώρα της φωτιάς ενδέχεται να είναι ακατάλληλη. Φημολογείται μάλιστα ότι εφόσον η ράμπα κριθεί ακατάλληλη μετά από αυτοψία της Πολεοδομίας θα δημιουργήσει γενικότερα προβλήματα στην πολυκατοικία, αφού το υπόγειο γκαράζ δεν θα χρησιμοποιείται μέχρι να διορθωθεί το πρόβλημα.
  Οι διαμένοντες στην πολυκατοικία της οδού Ηπείρου όπου εκδηλώθηκε η πυρκαγιά το πρωί της Τρίτης, ερευνούν μήπως μπορούν να αποζημιωθούν, διότι οι καπνοί δημιούργησαν διάφορα προβλήματα στα διαμερίσματα της πολυκατοικίας.

  • Πανικός από έγκυρες πληροφορίες… πανικός….
   Τουλάχιστον μερικά από αυτά ήταν σωστά (είμαι σε θέση να το ξέρω)…
   Μερικώς λοιπόν ενημερώθηκαν οι Καβαλιώτες. Τρομάζω μόνο στο χρόνο που αφιερώνω διαβάζοντας εφημερίδες (και ουσιαστικά πιστεύοντας αυτά που διαβάζω…)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: